På landevejen igen

Anne Marie havde en tandlægeaftale i går eftermiddag. Det havde jeg sådan set også. Min kom i stand, fordi Anne Marie skulle have forberedt en ny krone. Jeg skulle blot have foretaget det årlige tjek. Det kunne vi så lige godt gøre samtidig. Og samme sted. I al den tid, vi boede i hovedstaden, har vi brugt den samme tandlæge. Hun har klinik på Christmas Møllers Plads. Man skal ikke skifte tandlæge, som man skifter skjorte, og da vi har gode erfaringer og god tillid til vores tandlæge på Christmas Møllers Plads, måtte vi jo på landevejen for at få gjort noget ved vores tænder.

Da vi nu alligevel skulle til byen, fik Anne Marie aftalt et læsegruppemøde samme aften. Altså i går aftes. På Amager Fælledvej. Det nærmeste sted at bo ville være Radisson Blu, så det blev booket.

Vi sadlede hybriden op i går formiddag. I god tid, så vi også kunne nå at købe ind i Irma, grød, vand, vin, chokolade. Vores gamle Irma på Finsensvej. Drogisten lige over for skulle vi også lige handle i.

Vejret var flot på hele turen. Højt, klart solskin, lige i øjnene på chaufføren. Det var mig. Vi kom til Irma på Frederiksberg uden problemer af nogen art. Fik handlet, startede op igen, og var glade og fro på vej til Christianshavn, da vi kom i tanke om, at vi havde glemt Drogisten. Vende om igen. Finde tilbage til Finsensvej, parkere på Irmas p-plads, som vi havde forladt et kvarters tid i forvejen, Anne Marie over at handle, jeg holdt bilen varm, og så kunne vi endelig bevæge os mod Christmas Møllers Plads.

cont

Vi havde ikke taget regntøj med. DMI forudsagde tørvejr, endda sol. Det holdt, lige til vi parkerede på Vermlandsgade. Dryp, dryp, og mere dryp. Anne Maries tandlægebesøg ville vare længere end mit, så vi havde en aftale om at mødes ved bilen en times tid efter, at vi havde sat fod i klinikken, Jeg tænkte, at jeg kunne gå en lille tur ved voldene. Her har vi et o-kort, som vi bl.a. har brugt til at undervise og underholde en gruppe spejdere med for et par år siden. Jeg vidste, at man kunne gå ned i haveforeningen og gå en tur ud langs voldgraven, for det havde vi gjort, da vi underholdt den der spejdergruppe. Det kan man også. Fra 1. maj til 1. september. Ellers lukket for adgang. Så det blev lidt gåtur fra vest mod øst og senere fra øst mod vest ad Vermlandsgade. Det dryp, der havde været før tandlægebesøget, var i mellemtiden gået over til kraftig regn med slud, så jeg fortrak så hurtigt som muligt til bilens varme indre. Anne Marie sad stadig med kæben åben i tandlægestolen, men færdig blev hun da, og sluttede sig så til mig i bilen. Nu gik det mod Radisson Blu.

Her viste det sig, at vi var blevet opgraderet til et Premium Room på 21. etage. Vi havde faktisk bestilt et Superior, men nu blev det altså til et Premium. Med en fabelagtig udsigt ud over byens tage. Selv Ungdomsøen kunne skimtes i det fjerne. Og Enhjørningens Bastion lå lige neden for vores vindue på 21. etage. Enhjørningens Bastion har vi brugt til Metr-O Cup, Amager OK’s årlige byorienteringsløb, både i maj 2019 og i august i 2020, da corona-restriktionerne tillod den slags aktiviteter.

Horsens Kommune havde en aftale med kommunens tandlæger, så alle skolelever fra en skole uden tandklinik kunne få tjekket deres tandlægetilstand et par gange om året. Det foregik sådan, at vi fik en tid, og så gik vi et par stykker af os sammen til tandlægen inde i byen. Jeg tror, vores tandlæge havde klinik i Borgergade. Det er sådan set lige meget. Det interessante er her, at vi fik mulighed for at gå en tur ind i byen, i skoletiden, på egen hånd, for at gå til tandlæge. Vi plejede at være en 2-3 drenge sammen. Det tog rigtig lang tid at gå til byen og tilbage til skolen. En af dem, jeg fulgtes med, var søn af en bagermester. Finn, tror jeg, han hed, altså sønnen. Faren ved jeg ikke. Tilfældigvis var det sådan, at Finns fars bagerforretning lå på vejen mellem tandlægen og skolen. Kanske, at det måske bare var sådan, at vi fik bagerforretningen til at ligge på vejen. I hvert fald gik det altid sådan, at vi lige skulle ind om bagerforretningen, på vej tilbage til skolen. Det er mange wienerbrødsstykker, Finn og jeg har sat til livs efter tandlægebesøget.

De goder tandlægebesøgstider stoppede, da vi kom i 1.mellem på Ryesgade Skole. Her var der tandklinik på skolen, og så var det slut med bagerbutik-besøg på tilbagevejen.

Anne Maries tandlæge-erfaringer er helt anderledes. Selv om de er 10 år senere end mine. I Understed Skole var der ingen tandlæge-ordning. Det var selvfølgelig også en god Venstre-kommune, hvor man selv kunne betale. Havde man penge, altså. Det havde de fattige små bønder med 12 børn sjældent. Så Anne Marie kom aldrig til skoletandlæge. Heldigvis er hun begunstiget af særdeles stærke og sunde tænder. Har indtil nu aldrig været udsat for en rodbehandling. Det er ikke rart. Ja, altså, det er da rart ikke at have været udsat for en rodbehandling. Kan jeg sige med meget stor erfaring i rodbehandlinger.

Dagen i dag startede med, at vi hentede vores morgenmadsbakke i lobbyen på Radisson Blu, Restauranter er jo omfattet af lock-down, så de kunne ikke tilbyde morgenbuffet. Det har man løst ved at lave en morgenmadsbakke, som man selv henter og bringer og til værelser og her fortærer. Det virker fint. Man må sno sig, sagde ålen.

Vi kom hjem til Højbolund midt på eftermiddagen, i tide til en vandretur i bakkerne. Det blev til 5,2 km. Mit ben har det fint. DMI havde lovet sol kl. 15.00. Det blev sne. Men vi har et fint regnsæt.

Screenshot 2021-01-13 at 21.43.00
DSC08165 2
DSC08166 2
DSC08164 2
DSC08163 2
DSC08162 2
DSC08161

Når man sådan bevæger sig i flere timer, nå, flere og flere, det tog ikke mere end et par timer at komme fra Højbolund til Finsensvej, så får man jo mulighed for at udveksle erindringer. Denne gjaldt det tænder og tandlægebesøg. Anne Marie og jeg har forskellig baggrund. Begge fattige. Jeg er dog fra byen, Anne Marie fra landet. Fra Understed i Vendsyssel. Jeg er fra Horsens Vestby.

Jeg startede i 1. klasse på Tordenskjoldsgade Skole i Horsens den 1. april 1950. Yep, det er rigtig nok, det var den 1. april. Året efter havde man ændret starten på skoleåret til august, så jeg gik faktisk i 1. klasse i 15 måneder, fra 1. april 1950 til slutningen af juni 1951. Derefter fulgte af en lang sommerferie, hvor solen skinnede hver eneste dag, og vi ikke lave andet end lege i gården og spille bold på Vestergade Sportsplads, hvor Horsens Cricketklub trænede og spillede kampe om søndagen. Men det er en helt anden historie.

Anne Marie blev født i 1952. Da gik jeg i 2. klasse. Anne Marie startede i 1. klasse i Understed Skole i 1959. Dengang gik man kun i skole hver anden dag i Understed Skole. Det ændrede sig i 1960, da man havde fundet ud af, at det ikke var holdbart. Resten af hendes skoletid gik hun i skole hver dag. Da Anne Marie startede i skolen, var jeg færdig med Mellemskolen. Det var på Ryesgade Skole. Tordenskjoldsgade Skole havde ikke Mellemskole og Realskole, så her gik jeg kun til 5. klasse. Jeg var egentlig parat til gymnasiet, mine karakterer var høje nok, men Horsens havde kun ét gymnasium, Statsskolen, og her tog man først sine egne elever, uanset at de ikke havde så høje gennemsnit som ansøgerne fra byens almindelige folkeskoler. I princippet blev man optaget efter den karakter, man havde opnået ved Mellemskoleeksamen. Men altså, det gjaldt ikke Statsskolens egne elever. Jeg kan huske, at jeg blev noget fortørnet, da jeg fandt ud af, at én af mine FDF-kammerater var blevet optaget i 1.g, selv om han havde betydeligt lavere karaktergennemsnit end mig. Gjorde man en teenage-knægt fortræd? Ja, absolut. Så meget endda, så da jeg året efter ved Realeksamen havde endnu højere gennemsnit, og de ville have været tvunget til et optage mig, gad jeg ikke igen søge om optagelse. Det er rigtigt, man søgte om det. I mellemtiden havde jeg fundet ud af, at det ville tager mig kortere tid at blive færdiguddannet skolelærer ved at gå direkte på seminariet, end omvejen om gymnasiet. Det havde nok også indflydelse på beslutningen. Men det er også en helt anden historie.

Men tilbage til tandlægen. På Tordenskjoldsgades Skole i 1950’erne havde man tandlægeordning. Det havde man sikkert på alle kommunens skoler dengang. Jeg husker det ikke. Det var jo en god socialdemokratisk ledet kommune, hvor man bekymrede sig om befolkningens helbred.

Tordenskjoldsgades Skole havde ikke en tandklinik. Det havde man på Ryesgade Skole, som jeg flyttede til i 1. mellem. Og fik lærer Andersen til dansk. Men det er helt, helt anden historie.